Karabatak: 8. Sayı

10 Mayıs 2024 Yazan:  
Kategori: Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Sanat

İlk sayının heyecanından hiçbir şey kaybetmeyen Karabatak, sekizinci sayısıyla okurunun karşısında. Edebiyat başta olmak üzere, sanatın bütün yollarına geçitler açmaya devam edip her sayıda olduğu gibi usta ve genç kalemlerden eserler sunarak irtifa kaydediyor Karabatak.

karabatak-dergisi-8.sayi

Karabatak’ın bu ayki dosya konusu Necip Fazıl. M. Fatih Andı “Dilin Yazdığı Şiir, Şairin Yazdığı Şiir”, Hasan Akay “Çile: İnen Nur”, Fikret Turan “Çile, Hafakan ve Hayat: Bir Ruhsal Girdabın Tasviri”, Zeynep Kevser Şerefoğlu “Çile’nin Kadını Yok Annesi Var”, Turgay Anar “Necip Fazıl ‘Küllük Akademyası’na Karşı” ve Hümeyra Hancıoğlu “Davetiye” başlıklı yazılarıyla Şairler Sultanı Necip Fazıl Kısakürek’i yeni bakış açılarıyla özgün bir çerçevede değerlendirdiler.

Röportajın bu sayıki konuğu, ömrünü kitaba, dolayısıyla kelama adamış olan Mehmet Serhan Tayşi. Kitabın arkasındaki asıl sırlı evreni yılların birikimiyle aktaran Tayşi, “Allah’a Giden Muhabbet Yolu İnsandan Geçer” diyor.

Sekizinci sayının şairleri A. Ali Ural, Celâl Fedai, Hüseyin Akın, Ayşe Sevim, Yahya Kurtkaya, Çayan Özvaran, Yusuf Duruk, Şafak Çelik, Emirhan Kömürcü, Kamil Remzi Cin, Faysal Soysal, Meryem Kılıç, Fuat Eren, Sümeyra Yaman, Hasibe Çerko, F. Nuriye Torun, Sevgi Yerlioğlu, Edanur Aydın ve Hayrünnisa Çetin. Poetika yazarları Ali Galip Yener, Celâl Fedai ve Metin Erol. Deneme yazarları Hakkı Özdemir, Mehmet Sabri Genç, Kamil Yıldız, Eray Sarıçam, Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, Nur Kıpçak ve Sare Çizmecioğlu. Öykücüleri Demet Soysal, Hasibe Çerko, Murat Dai, Emel Dumankaya ve Ümit Çakır. Gezi yazarları Rahşan Tekşen, F. Hande Topbaş ve Şule Köklü. Kitap eleştirmenleri Semiha Fikret, Muhsin Mete. Ayrıca her sayıda olduğu gibi Hüseyin Sorgun tiyatro, Faysal Soysal ve Hakan Bilge sinema, Yasemin Karahüseyin Âşık Veysel’i kaleme aldığı müzik yazısıyla, Ertan Ayhan Sertöz çizimleriyle, Fatih Korgan fotoğraf kareleriyle ve Sedat Gever eşsiz tasarımıyla bu sayıyı zenginleştiren ve Karabatak’ı sekizinci kez yükseklere çıkaran isimler.

Karabatak: 7. Sayı

11 Mart 2024 Yazan:  
Kategori: Deneme, Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Eleştiri, Sanat, Siir

Karabatak dergisi’nin 7. Sayısı Okuruyla Buluştu…

Yeni yılın ikinci sayısıyla okurunun karşısına çıkan Karabatak, içeriğindeki zenginlik ile yine göz dolduruyor.

karabatak-dergisi-7.sayi-sanatlog.com

Karabatak 7. sayısında yine çok değerli bir ismi ağırlıyor: Sadettin Ökten. Esra Kartal’ın kaleme aldığı ve her satırı ders niteliğinde olan röportajın başlığı “Kapitalizmin kurduğu dünyada ne huzur var ne mutluluk”.

Derginin bu sayıda yer verdiği dosyanın konusu ise içine aldığı şehirleri bir dokusu haline getiren romanlar. A. Ali Ural “Arkamızdan Gelen Şehirler”, Ali Sürmelioğlu “Huzur’un Aynasında İstanbul”, Fatih Taşcı “Psişik Eskizler: St. Petersburg”, Naime Erkovan “Adını Küçük Harflerle Yazın: Budapeşte”, Güzide Ertürk “Tarladaki Uçurum”, Şafak Çelik “Yeni Dünyaya Açılan Kapı” ve Bünyamin Demirci “Kalvenizm’in Gölgesinde Bir Aşk Hikâyesi ‘Daisy Miller’” adlı yazılarıyla bu dosyaya zenginlik katıyorlar.

Yeni sayının poetika yazıları Hasan Akay, Ali Galip Yener, Ali Ömer Akbulut, Yahya Kurtkaya, Mustafa Kurt ve Muhsin Mete tarafından kaleme alındı.

karabatak-dergisi-sanatlog.com-dergi

Mehmet Sabri Genç “Kediler de Hacca Giderler”, Murat Batmankaya “Acaba Bir Katil, Bir Cinayet İşlemeden Evvel Ne Hisseder”, Hüseyin Akın “Hep Başkası Çıkıyor Bastıkça Deklanşöre”, Hasibe Çerko “Kuş Yoluna Ağıtlar”, Sümeyra Yaman “Şizofren” ve Engin Turgut “Düzyazı Kederim, Şiirse Kaderimdir” başlıklı denemeleriyle Karabatak’ın bu sayısında yer bulurken, Hakan Bilge “Yeşilçam’ın Politikayla Alışverişi: Cüneyt Arkın Filmleri” başlıklı yazısıyla derginin sinema köşesini dolduruyor.

Ayrıca her sayıda olduğu gibi F. Hande Topbaş “Cansız Oyuncu” ve Rahşan Tekşen “Huve’l-Bakî” adlı gezi yazılarıyla; Hüseyin Sorgun “Aşka ‘Sansür’ Küfre ‘Özgürlük’ Olur mu?” adlı tiyatro; Yasemin Karahüseyin Türkiye’nin en önemli mevlithanlarından biri Kani Karaca’nın yaşam öyküsünü aktardığı “Rahmet ve Ses” başlıklı müzik yazısıyla, Bünyamin Demirci, Emirhan Kömürcü, Ayşe Sevim, Sümeyra İkiz, İmran Elâgöz Taşkın, Ediye Yıldırım ve Elif Öz öyküleriyle dergiye renk katıyor.

7. sayıda A. Ali Ural, Hüseyin Akın, Murat Batmankaya, Yahya Kurtkaya, Dursun Güzel, Ayşe Sevim, Veysel Karani Tur, Sümeyra Yaman, Meryem Kılıç, Faysal Soysal, Mustafa Uçurum, Hasibe Çerko, Şafak Çelik, Edanur Aydın, Metin Erol, Sümeyye Betül, Yusuf Duruk, Emirhan Kömürcü ve Zeynep Ural’ın şiirleri yer alıyor. Aynı zamanda Karabatak’ın görsel yönetmeni olan Sedat Gever illüstrasyon ve fotomanipülasyonlarıyla, Ertan A. Sertöz karikatürleriyle ve Emre Kasap fotoğraflarıyla derginin yeni sayısına katkıda bulunuyorlar.