SanatLog yazılarına abone olunYazılar RSSSanatLogYorumlar RSS

Kedi Uzakta/Fareler Oyunda: Bir Oyun Dergisi

12 Mart 2024 Yazar:  
Kategori: Dergi & Fanzin, Duyurular, Edebiyat, Etkinlik, Sanat

Yeni bir dergisi, online mecrada yayına girdi: . Ancak bu dergi, diğerlerine göre farklı. Oyundan sadece video oyununu, oyun yazısından da ‘inceleme’yi anlamıyor. Her türlü oyuna, tüm toplumsallığı ve tarihselliği içinde eleştiri getirmeyi, oyunlarla ilgili hikâyeler anlatmak gerektiğini düşünüyor. Mutfağında, oyun dergiciliği dâhil yayıncılığın birçok alanında çalışmış K. Mehmet Kentel, Yiğitcan Erdoğan ve Ezgi Keskinsoy’un yer aldığı derginin ilk sayısında farklı çehreleriyle ‘Oyun Mekânları’ masaya yatırılıyor. İlk sayının giriş yazısı, okurunu çağırıyor: “Bu dergiyi, dünya üzerine, hayat üzerine düşünen insanların okumasını istiyoruz. Bu dergiyi, oyun oynayan insanların okumasını istiyoruz. Bu dergiyi, oyun üzerine düşünen insanların okumasını istiyoruz.”

Kedi-Uzakta-Fareler-Oyunda-Bir-Oyun-Dergisi-sanatlog.com

Derginin ismi, “kediler uzaklaşınca, fareler oynayacak” (“when the cat’s away, mice will play”) diye giden İngilizce deyişten geliyor. Bu denklemde kediyi, iktidarın farklı suretlerinin bir temsilcisi olarak gören Fareler Oyunda ekibi,  “Kedilerin kolay kolay uzaklaşmayacağını, biz farelerin, kedilerle beraber, kedilere rağmen, kedilerden saklanarak, kedileri kandırarak, kedileri oynayarak oynamak zorunda olduğumuzu biliyoruz.” diyor.

Fareler Oyunda ekibi, bir buçuk senelik blog macerasını sona erdirip, yoluna e-dergi olarak devam etmeye karar verdikten sonra, Mart 2024’te ilk sayısını çıkarttı. İki ayda bir yayınlanacak dergiye katkı verenlerin listesi şimdiden oldukça kalabalık ve bu yazarlar geniş bir yelpazeden geliyor, geniş bir konu ve mesele yelpazesine sesleniyorlar. Oyun Mekânlarını, gerek oyunların oynandığı, gerek de oyunlarda temsil edilen mekânlar olarak irdeleyen yazarlar, İstanbul’a, mimariye, sokağa, yola, tuvalete, ofise, eylem alanına, basketbol sahasına, tiyatro sahnesine, Portal’a, Omikron’a, World of Warcraft’a değiniyorlar.

fareler-oyunda-dergisi-sanatlog.blog

Kapak konusu dışında ise 19. yüzyıl masasüstü oyunlarındaki emperyal temsillerden, cinsiyetçi/cinsiyetsiz oyuncaklara, Diplomacy’e, çocukluk oyunları hakkındaki hatıralara ve tabii ki Hotline: Miami, Braid, The End gibi güncel video oyunlarına kadar, farklı meseleleri farklı şekillerde ele alan birçok yazı var.

Fareler Oyunda, okurunu oyuna ve sormaya çağırıyor.

Dergiyi okumaya başlamak için tıklayınız.

Yorumlar

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!