Hayal Bilgisi Dergisi’nin 4. Sayısı Çıktı…
Değerli Hayal Bilgisi Okurları,
Hayal Bilgisi ekibi olarak 4. sayımızı sizlerle buluşturmanın sevincini yaşıyoruz. Her yeni sayı ile birlikte bünyesine yeni kalemler katan dergimiz, tasarım olarak da daha iyi bir noktaya ulaştı.
4. sayısında Hayal Bilgisi’nin dosya konusu: Delilik!
Deliliğin Eğlenceli Olabileceğini Hiç Düşündünüz mü?
Hemen her gün, ötekilerin cesaret edemediklerine cesaret edebildiğimiz için ‘deli’ olarak tanımlanıyoruz bir çoğumuz. Bir edebiyat dergisi çıkaracağımızı söylediğimizde, aynı etiketlemeye maruz kalmıştık. Bugüne kadarki gayretlerimiz, bu etiketlemenin haklılık payını artırmış görünüyor.
Bu yüzden biz, bu sayımızda, deliliğin tanımını yapmaya çalıştık. ‘Bir gereksinim olarak delilik’ kavramı üzerinde durduk. Cihat Albayrak, ‘Delilik Eğlencelidir’ diyerek başlıyor yazısına. Nedenleri ve sonuçları ile bu kavram üzerine derinlemesine bir yazı sunuyor Albayrak. Delilik ile deha arasındaki ince çizgide bir karakterin öyküsünü dinliyoruz Müzeyyen Çelik’ten. Çelik, öykülerinde kullandığı dil ve üslup ile konuya olan hakimiyetini pekiştiriyor ve yeni sayıda da adını Hayal Bilgisi ile eşleştiriyor.
Hakan Bilge, sinemada ‘aşkın delilik halini’ inceliyor. Ayşe Ünsal, aynı paralelde bir deneme ile yer alıyor bu sayıda.
Bu sayıda, Sohrab Sepehri’nin Adres adlı şiirini Farsça aslından çeviriyor Nihan Işıker. Arzu Eşbah ikinci kez dahil oluyor Hayal Bilgisi’ne, ‘Kadın, Şehir, Tanrılar’ adlı şiiri ile.
4. Sayısında Hayal Bilgisi’nin okuruyla buluşturduğu isimler şöyle:
Arzu Eşbah / Sohrab Sepehri / Ali Berkay Bircan / Yusuf Bal / İnci Erkan Taş/ SSıraleyna Sevgili/ Emre Gürkan Kanmaz / Nazlı Hamurcuoğlu / Esra Pak / Cihat Albayrak/ Müzeyyen Çelik / Ayşe Ünsal / Hakan Bilge / Şakir Taş / Sinan Gözen / Nezihe Altuğ / Mehdi Akan
Bir delinin gözlerine dikkatle bakmayı deneyin; sizden çok daha fazla şey gördüğünü, çok daha fazlasını bildiğini fark edeceksiniz…
Gelecek sayıda buluşmak üzere…
[Cihat Albayrak]
İsmet Arasan - Zelenika
İsmet Arasan’ın “Zelenika” adlı şiir kitabı Artshop Yayıncılık’tan çıktı…
New York Gypsy All-Stars Türkiye’de…
Temmuz 1, 2025 by admin
Filed under Dünya Müziği, Duyurular, Etkinlik Cetveli, Gösteriler & Topluluklar, Konser, Müzik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler
Roman müziğinin Amerika’daki öncü gruplarından The New York Gypsy All-Stars, 21- 29 Temmuz tarihleri arasında yeni konserler vermek üzere tekrar Türkiye’ye geliyor…
Başta Ankara, İstanbul, Antalya, Isparta, Burdur ve Çeşme’de performanslar gerçekleştirecek olan grubun yeni konserlerinin tarihleri:
20 Temmuz Çarşamba, Ankara İf Performans Hall
21 Temmuz Perşembe, İstanbul Jolly Joker Balans *
23 Temmuz Cumartesi, Antalya Caz Festivali
25 Temmuz Pazartesi, Isparta
27 Temmuz Çarşamba, Burdur
29 Temmuz Cuma, Çeşme Açık Hava Tiyatrosu
*İstanbul Jolly Joker Balans konserinde gruba konuk olarak, Hüsnü Şenlendirici de eşlik edecek.
Balkan müziğinin yenilikçi ustaları olan New York Gypsy All-Stars (NYGA), geleneksel Çingene ve Türk melodilerini, yakıcı caz ve funk’la harmanlayıp isimlerine yakışır bir şekilde hem ruhu hem de bedeni tatmin eden eşsiz bir armoniyle sunuyor. Julliard ve Berklee College of Music mezunu olan grubun üyeleri, klarinette İsmail Lumanovski, bas gitarda Panagiotis Andreou, kanunda Tamer Pınarbaşı, davulda Engin Günaydın ve klavyede Jason Lindner’dan oluşuyor.
Bu sonbahar ABD’de “Romantek” adlı ilk albümlerini çıkarmaya hazırlanan grubun kadrosunda Makedon, Türk, Yunanlı ve Amerikalı müzisyenler yer alıyor.
Grubun lideri Türk-Makedon klarinet virtüözü İsmail Lumanovski, grubun akıldan çıkmayan, ateşli parçalarını yöneltmiştir. Kendisine kusursuz bir biçimde, kanuni Taner Pınarbaşı eşlik etmektedir. Pınarbaşı’nın makamları Batı melodileri ile harmanlaması, müziğine eşsiz bir özellik katmaktadır. Avustralya’da doğan sonra çocuk yaşlarında Türkiye’ye gelen perküsyon virtüözü Engin Günaydın, Bilkent Filarmoni Orkestrası’nın devamlı bir üyesi iken, ünlü müzik koleji Berklee’de jazz ve yenilikçi modern müziğe yönelmiştir. Funk etkilerini ise gruba getiren Yunanlı Panagiotis Andreou, dünya üzerindeki pekçok seyirciye inanılmaz geniş repertuarı sayesinde muhteşem zamanlar geçirtmiştir. Andreou aynı zamanda 2025 yılı “En iyi Latin Jazz Bas Gitaristi” ünvanını almıştır. NYGA’da keybourdun arkasında yeralan isim ise besteci ve aranjör olan Jason Lindner. Kendisini en iyi tanımlayan sözü usta caz müzisyeni Chick Corea’dan söylemiş: “Müzik evreni”.
NYGA ayrıca Selim Sesler, Derya Köroğlu, Al di Meola, Brooklyn Funk Essentials, Ivo Papasov, Hüsnü Şenlendirici ve Vassilis Saleas ile beraber aynı sahnede çalmıştır.
Grup, Carnegie Hall, (Le) Poisson Rouge, Central Park Summer Stage, Central Park De La Corte Theater, Joe’s Pub, Berklee College of Music, Chicago World Music Festival, Madison World Music Festival ve sürekli sahneleri olan NY Drom‘da müziklerini sergilemişlerdir.
Hâr Dergisi’nin 10. Sayısı Çıktı…
Hâr Dergisi 10. sayısıyla (Temmuz-Ağustos 2025) yayın hayatına devam ediyor…
Derginin bu sayısında Nazmiye Kete, Mazlum Çetinkaya, A. Hicri İzgören, Zeliha Demirel, Hakan Bilge, Arife Kalender, Öktem Tepe gibi isimler yer alıyor…
Değirmen Dergisi 26. Sayı, Dosya: Mekânlarımız
Değirmen Dergisi 26. Sayı Dosya: Mekânlarımız Sayısı Çıktı…
Yüz sayıda tükenmeyecek bir döngünün bereket öğüten “DEĞİRMENi”, birinci çeyreği tamamladı. İki ayda bir, yeni anlamların harmanına sizleri davet eden değirmen, tam da bu harman zamanında; düşüncelerimizin, inançlarımızın, duygularımızın, davranışlarımızın, kelimelerimizin, kavramlarımızın, kurumlarımızın, sosyolojimizin harman yeri olan “mekânlarımızı” merkeze alan yirmi altıncı sayısı ile okurlarının karşısına çıktı.
Aşkın mekân algısını güçlendirmek adına örnekliğin izlerini sürmeye, devşirdiği “yitik”lerle mekâna “güzellik” katma cesaretini artırma iradesi taşıyan, anlam gücüyle dönen Değirmen’in düşünce ve edep yüklü diğer çalışmalarla mekânlarımızı kuşatan atmosfer olması, sessiz sedasız düşüncelere de bir ivme katması için, paylaşmak istedik.
Mekânlarımız dosyasında yetkin kalemlerden çok özel yazılar bulacaksınız: Medeniyetin Mekânları/ Lütfi BERGEN, Şehir ve Felsefe/ Hakan POYRAZ, Tahmis Kahvehanesinde Tabakam Kaldı/ Reşit Güngör KALKAN, Şehir, İnsan ve Mekân/ Yusuf YAVUZYILMAZ
Medeniyetin Kenar Yeri: Köy/ Rüstem BUDAK, Keçe Çadırdan Konuta Yayladan Şehire Geçişte Görülen Değişimler/ Mustafa GENÇ, Cemevi ve İşlevleri/ İhsan ÜNLÜ, Hane-i Yetimden Bir Cılız Sesleniş/ Asiye YÜCEL.
Edebiyat yazıları ile; Tanpınar ve Yahya Kemal İstibdadı / Cafer GARİPER, Nurullah Ataç’ın Ölümü Ardından Peyami Safa’nın Milliyet’te Yazdıkları/ Said COŞAR ve Dil ve Hakikat İlişkisi/İsmail SÜPHANDAĞI’yı ilgiyle okuyacaksınız.
Feta ödüllerinin hikayesini; Menderes DAŞKIRAN, Mavi Marmara Gemisi Feta’nın ta Kendisi yazısıyla paylaşıyor.
Şiirleriyle; Miras/ İsmail KARAKURT, Beyaz Bir Güvercin Uçtuğu Zaman/ Bahaettin KARAKOÇ, Sen Geldin Yaz Mevsimi/ Mehmet ÖZDEMİR, Ülkem Bir Gülümse/ Mustafa UÇURUM, Persona Non Grata/ Süleyman UNUTMAZ, Balkon Misafiri/ Evliya ÇELİK, Ayrıntı Suları/ Yavuz ERTÜRK, Üsküdar’da/ Rasim DEMİRTAŞ, Karşı/ Murat SOYAK, Gemi/ Veli KARANFİL, Şehir/ Atıf Emre ÖZDEMİR ve Zamanın Suçu Ne/ Nihan IŞIKER, Can Körebe/ İbrahim AÇILAN
Denemesiyle; Akşamüstü Durağında Nükseden Yağmur/Aslan GÜLCE, Film tanıtımıyla; “Aydın” Çıkmazı/ Hakan BİLGE, hikâyesiyle; Cep/ Murat TAŞ dergiyi şereflendiriyorlar.
Kitap tanıtım ve eleştirileriyle; Mehmed Can Doğan, Şiir Arkeolojisi Kısası Enbiya, Kolları Bağlı Odysseus, Mitoloji ve Menkîbe/ Hüseyin Avni CİNOZOĞLU ve Cengiz Aytmatov’un Romanlarında Kadın Tesiri / Anne Tipine Genel Bir Bakış/ Buğra KIZILKAYA sizleri bekliyor.
DAĞITIM: Kültür Dergi Dağıtım ve NT Kitabevleri
e-posta: degirmendergi@gmail.com
İletişim Tel: 0505 647 03 25
Abonelik Bedeli: 30 TL
Hesap no:
Rüstem Budak Adına Posta Çeki: 533 94 08,
Türkiye Ziraat Bankası Öznur Yıldırım adına IBAN TR16 0001 0000 1956 5129 9250 01
Sonraki Sayfa »