Hayal Bilgisi Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Hayal Bilgisi, bir yılı aşkın süredir bir arada olan ekibimizin ürünlerinden bir başkası…

heyecan ve özlemiyle bir araya gelen her ekip, çabalarının dışa vurumu olarak ya bir dergi doğurur, ya bir internet sitesi…

Bir facebook sayfası ile Hayal Bilgisi ilk kez tanıştı takipçileriyle. Bu sayfada, her gecenin bir şair konuğu vardı ve gece boyunca konuğumuz hakkında bilgiler veriliyor, eserlerinden bölümler paylaşılıyordu. Böylece, şairimizi tanımayanlar biraz olsun tanımış, tanıyanlar ise, paylaşılan eserler üzerine sohbet etmiş, fikirlerini paylaşma imkanına kavuşmuş oluyordu. Aynı zamanda güncel konuları da ele alıp kendimizi ve yazdıklarımızı hayatın gerçekliğiyle denk tutmaya uğraşıyorduk.

Sonraki süreçte, takipçilerimizin yazılarını taşımak istedik sayfamıza ve her gece bir resim ya da fotoğraf paylaşarak, bu resimleri/fotoğrafları bir şiir, öykü ya da söz ile en iyi yorumlayan takipçilerimize kitaplar, dergiler hediye ettik.

İlerleyen zamanlarda, ekibimiz daha da genişledi ve ilk kitabımızı sayfanın adıyla yayınladık. Mehdi Akan’ın Hayal Bilgisi adlı şiir kitabı, Haziran 2025’da, İstanbul’da, 600 adet basıldı. Bu kitabı, arzu eden tüm dostlarımıza, posta yoluyla hediye olarak gönderdik.

İkinci çalışmamız, yine ekibimizde yer alan Gülşen Çağan’ın, Ay Sevdası adlı şiir kitabı oldu. Ay Sevdası, Kasım 2025’da İstanbul’da, 1000 adet basıldı.

Bir kampanyası yaparak, Van Erciş’te bir köyümüze, 500 ile kapılarını açan bir kütüphane kurduk.

Şu anda, Van’da, çalışmalarımızı daha rahat gerçekleştirebilmek için bir çı açmanın telaşı içerisindeyiz. Hazırlayacağımız mekanda, şimdiden bir araya getirdiğimiz 700 kadar kitabı yöre halkının hizmetine sunacağız ve bir kütüphane sistemi dahilinde, isteyen, istediği kitabı alıp okuyabilecek. Ayrıca, haftalık olarak, okuma günleri gerçekleştireceğiz. Bunun yanında, Hayal Bilgisi’ni bir yayıncı kimliği ile kurumsallaştırdıktan sonra, halihazırda yayınlanmayı bekleyen bir dizi kitabı yayına alacağız ve Hayal Bilgisi şiir/öykü yarışmalarını başlatacağız.

Bu dergi, esasında daha büyük bir projenin öncülü mahiyetinde… Toplamda 12 sayı basıldıktan sonra, kendi kendini kapatacak bir derginin hazırlıkları içerisindeyiz. Her sayı için farklı bir etkinlik planlıyoruz. Bir köye kütüphane kurmak, ulusal çapta bir şiir ve öykü yarışması düzenlemek, Van’da, bir şairler/yazarlar buluşması düzenlemek, bu etkinliklerden şu ana dek fikri altyapısı oluşturulanlar… Dergiyi içerik olarak, yalnızca şiir, öykü ve deneme ile sınırlandırarak, dergilerini can sıkıcı bir hale bürüyen gereksiz tartışma ve incelemelerden uzak tutmaya çalışacağız. Bunun yanısıra, dergilerin, ünlü şairlerle/yazarlarla söyleşi yapma hırslarına bir tepki olarak, her sayıda, ‘ünsüz’ bir vatandaşımız ile 20 soruluk, kısa cevaplı söyleşiler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Korsan satan bir genç, bir ayakkabı boyacısı, bir sahaf, bir gazete dağıtıcısı, bir tinerci, bir ev hanımı dergimize konuk olabilecek mesela.

Tüm gelirini, yukarıda sözünü ettiğimiz etkinliklere aktaracağımız dergi için, uzun süreli bir hazırlık yapmak gerektiğini düşündük. Bu nedenle, hazırlıklarımızı tamamlayıncaya dek, elinizdeki dergiyi aylık olarak çıkaracağız. Böylece, karşılaşabileceğimiz zorlukları, önceden bilecek ve bir hareket planı belirleyeceğiz. Bu dergiyi, çok yakında çıkaracağımız derginin, internet jargonuyla, bir ‘beta yayını’ olarak tanımlayabiliriz.

Hiç şüphesiz, ı ‘araç’ olarak gören bir ekibiz. İnsanlara ulaşabilmek, onlara, hissettiklerimizi hissettirebilmek niyetindeyiz. Rengi, dili, dini, ideolojisi ne olursa olsun, birey ve toplum olarak insanı önemsiyoruz. Bizler emeğin birleştiriciliğine çok inanarak, içinde var oluğumuz topluma kendimizi sorumlu hissediyor, dile getirmeye çalıştıklarımızla, esasında, problem tanımları yapmaya azmediyor ve aynı inançla çözümler üzerinde duruyoruz. Bu amaçla, yayınlayacağımız tüm sayılarda, bir kapak konusu belirleyecek ve bu konu etrafında zorlayacağız zihinlerimizi. Siz takipçilerimize de bizden emeğinizi esirgemeyin diyoruz.

İlk sayımızın konusu: HUZUR!

‘Huzur nedir; nasıl elde edilir?’ sorusuna bir cevap olarak kaleme aldık eserlerimizi. Beklenildiği üzere, huzurdan ziyade, huzursuzluk ekseninde kağıda düştü cümleler. Aslında ne kadar da huzursuz olduğumuzu gördük. Naçizane fikirlerimizle kendi huzur arayışlarımızı paylaştık sizlerle.

Mutlaka size hitap eden bir yazı ve yazar ile tanışacağınızı umut ediyoruz.

Dergimizin ilk sayısından edinmek ve fikirlerinizi paylaşmak, ayrıca eser gönderimi ile ilgili konular için:

hayalbilgisi@windowslive.com

http://facebook.com/hayalbilgisi

sanatlog.com

İlişkili yazılar

Yorumlar

Tek Yorum on "Hayal Bilgisi Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi"

  1. türk dili on Per, 24th Mar 2025 10:48 pm 

    Dergi gerçekten güzel ve kaliteliye benziyor. Bu tür edebiyat dergilerine ilgim var. Mutlaka bunu da denerim.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz...
Yorumunuzda avatar çıkması için gravatara üye olmalısınız!




Additional comments powered by BackType