13. Siemens Opera Yarışması Sonuçlandı…
Mayıs 16, 2024 by admin
Filed under Duyurular, Gösteriler & Topluluklar, Klasik Müzik, Müzik, Sanat, Sanatsal Etkinlikler, Türk Sanatçılar
Leave a Comment
Siemens’in düzenlediği geleneksel Siemens Opera Yarışması’nın 13. sonuçlandı. Her yıl genç opera sanatçılarının yoğun ilgisi ve kıyasıya rekabetine sahne olan yarışmada dereceye giren genç opera sanatçıları 14 Mayıs Cumartesi akşamı İstanbul Alman Başkonsolosluğu’nda düzenlenen ödül töreninde verdikleri konser ile izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.
Toplumun gelişiminde sanatın önemli bir yeri olduğuna inanan Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. her yıl düzenlediği opera yarışması kapsamında hem gençleri teşvik etmeyi, hem de toplumu sanata özendirmeyi amaçlıyor. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Siemens Opera Yarışması’na farklı illerden pek çok genç sanatçı başvurdu. Ön elemeleri 11, 12 ve 13 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen yarışmanın heyecanla beklenen sonuçları, 14 Mayıs Cumartesi akşamı düzenlenen galada açıklandı.
Siemens 13. Opera Yarışması’nda Hatice Zeliha Kökçek birinciliğe layık görülürken, Umut Tingür ikinci oldu. Üçüncülüğü Dilruba Bilgi’nin elde ettiği yarışmada, Ceren Şahin mansiyon ödülü aldı. Törende ödüllerini alan sanatçılar, verdikleri mini konserle davetlilere keyifli dakikalar yaşattı.
Yarışmanın jürisinde yer alan Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Doç. Yekta Kara, Devlet Sanatçısı Mete Uğur, Karlsruhe Operası’ndan Achim Thorwald, Heidelberg Operası Genel Sanat Yönetmeni Peter Spuhler ve Munich Gartnerplatz Tiyatrosu Yönetmeni Dr. Ulrich Peters, bu sene yarışmaya katılan genç opera sanatçılarının çok yetenekli olduğunu ve seçim yapmakta zorlandıklarını belirtti.
Yarışmanın birincisine Karlsruhe Operası’nda bir yıllık burs ve Goethe-Institut Istanbul’da 4 aylık Almanca bursu verilirken; ikincisine Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi’nde 6 haftalık yaz bursu ve Goethe-Institut Istanbul’da 2 aylık Almanca bursu verildi. Yarışmada üçüncülüğü elde eden sanatçı 2024 euro, mansiyon ödülü alan sanatçı ise 1000 euro para ödülü kazandı.
Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 13 yıldır düzenlenen Opera Yarışması’na bu sene de sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Siemens 13. Opera Yarışması’nda dereceye giren yarışmacıların özgeçmişleri
Hatice Zeliha Kökçek / Siemens Opera Yarışması 1.si
1987 ylında Adana’da doğdu. 2024 yılında 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na kabul edildi. Lisans 4. sınıf öğrencisi olan Kökçek, çalışmalarına Aydın Uştuk’la devam etmektedir.
Umut Tingür / Siemens Opera Yarışması 2.si
Umut Tingür 1982 yılında İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Universitesi İzmir Devlet Konservatuarı’nı 2024 yılında tamamladı. Tingür, halen çalışmalarını Prof. Dr. Güzin Gürel ile sürdürmektedir.
Dilruba Bilgi / Siemens Opera Yarışması 3.sü
Dilruba Bilgi 1985 yılında İzmir’de doğdu. 10 yıl piyano eğitimi alan Bilgi, halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Temacal Günsoy ile çalışmalarına devam etmektedir.
Ceren Şahin / Siemens Opera Yarışması Mansiyon Ödülü
Ceren Şahin 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 13 yaşında solfej ve klasik gitar dersleri ile başlayan Şahin, 2024 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera bölümüne kabul edildi. Halen lisans 4. sınıfta öğrenimine devam etmekte olan Şahin, Payam Koryak ile şan çalışmalarını sürdürmektedir.
SanatLog Haber
Hayal Bilgisi’nin Mektup Konulu 3. Sayısı Çıktı!
Leave a Comment
Hayal Bilgisi, Mayıs sayısının kapılarını ‘Mektup’ konusuyla açıyor; üçüncü adımında sizlerle yeniden buluşmanın coşkusunu taşıyarak…
‘Mektup’ diyoruz, siyah beyaz bir inceliğin vurgusunu yapar gibi anıyoruz adını… Varlığını devam ettiren o asil samimiyetiyle, elimizin değdiği satırlar taşıyor belki de bizleri bugün onun bahsini dergimize nişanlamaya…
Ve adının en çok ‘aşk’ın kollarında nefes alışını yaşıyoruz dün gibi bugün de. Bir zarfın içinden dökülen en nadide kelimeleri aşkla doğuruyor mektup… Sevgiliye uzanan, sevgiliye uzayan yolları en iyi o biliyor…
Özlüyoruz… Elinin teri ya da gözünün yaşı sildiği için okunamayacak hale gelmiş mektupların sahiplerinin yaşadığı zamanları… Bir bilgisayar monitöründen ya da bir telefon ekranından bize ulaşan seslerle mürekkebi damlayan bir kalemden duyulan satırların, içimizde uyandırdığı hissi eş tutamıyoruz çünkü. İstiyoruz ki bize seslenenin kokusunu, parmaklarının dokusunu, dokunuşunu koparsın gelirken… Elinin değdiği satırlara değdirelim elimizi… Yüzümüzü sürelim satırların hasretine… Onun kâğıda seslendiklerini duyursun bize bakışı cümlelerin… İçimizdeki ayazı uzun boylu soluğunda dindirelim… Her seferinde, postacının gelişini geçmiş zaman kipine düşmeden bekleyelim… Aynı heyecanla…
Ve aynı samimiyetle, gecenin sabaha ulanmasına aldırmadan içimizdekileri satır satır işleyelim sevgilinin sesine… Bir fincan kahvenin buğusunu, geceden düşen yıldızların ışığını tutuşturalım zarfın köşesine… Özlemin şebnemlerini de bırakalım yüzümüzden yolların kuraklığını dindirsin diye… Mesafeleri yırtarken, kâğıtlardan sarkıtalım sözümüzü…
Çok uzak değil iki insanı buluşturan en nadide haberleşme aracının adını mektup olarak bildiğimiz günler… Lakin iletişimdeki kolaylığın onca yol kat etmesine rağmen, zamanı kendisine dar gelen bir dünyanın içindeyiz bugün… Uzun boylu, samimi ve vakti cömert cümlelere, hasret büyütüyor yüreklerimiz… Ve bir telefon kadar yakın olan mesafeleri bir kısmımız yine mektubun sıcaklığıyla eritiyoruz…
Samimiyetin, ‘içimizden geldiği gibi’nin en yalın hali… Ve en gerçek… Biz bugün sana sesleniyoruz… Karşımızda duran varlığına ve canlılığına yüz sürerek açıyoruz kapılarını…
Ve bekliyoruz sesine dokunmak isteyen herkesi sayfalarına…
3. sayısında, Hayal Bilgisi’nin okuruyla buluşturduğu isimler şöyle:
Arzu Eşbah ∞ Nihan Işıker ∞ Mesut Gül ∞ Cihat Albayrak ∞ Müzeyyen Çelik ∞ Ahmet Kanter ∞ Hakan Bilge ∞ Saadet Sorgun ∞ Ayşe Ünsal ∞ Esra Dülger ∞ Gülşen Çağan ∞ Ebru Balcı ∞ Ali Berkay Bircan ∞ Eren Gürleyük ∞ Şakir Taş
Cihat Albayrak - Genel Yayın Yönetmeni
Ayşe Ünsal - Editör
İletişim: editor@hayalbilgisi.org
http://hayalbilgisi.org/
SanatLog Haber