Friedrich Hölderlin - Diotima

Mayıs 26, 2024 by admin  
Filed under Edebiyat, Sanat, Siir, Ustalara Saygı

Sen susarak katlanırsın, onlarsa anlamazlar seni

Ey kutsal varlık! Solar gidersin susarak;

Çünkü ah, boşuna ararsın barbarlar

Arasında yakınlarını günışığı içre,

Artık varolmayan o ince, büyük ruhları!

Fakat ivecendir zaman. Ama ölümsüz türküm,

Ey Diotima, görecektir o gönü, tanrılardan sonra

Kahramanlarla seni adlandıran ve sana benzeyen!

Diotima

Çeviren: A.Turan Oflazoğlu

Ayşe Akaltun - Solgun Orospu Kırmızısı

İlk kitabındaki öyküleriyle belli temaların, belli karakterlerin yazarı gibi görünüyor Ayşe Akaltun.

Onun öyküleri kimi zaman ‘baba’yı, kimi zaman ‘sevgili’yi anlatsa da, aslında uyarıcı ve yakıcı biçimde hep kadınları anlatıyor denebilir. Birinci kişinin ağzından öykülenmiş biçimiyle, yalın biçemiyle, kısa cümlelerle kurulmuş diliyle , yalnızlık, iletişimsizlik gibi kadına, erkeğe, insana özgü durumları ve temaları anlatmakta ısrar eden bir öykücüyle karşı karşıyayız. Kendi bakış açısıyla, sesiyle, kelimeleriyle ve içtenliğiyle elbette. “Yorgun Uyanan Kadınlar”, “Sayıklamalar”, “Biraz Çocuk Kalsaydım”, “Işık Benekleri” ve “Cam Bilyeler” adlı öyküleri bundan sonra yazacağı öykülerde durumların, temaların ve anlatım tekniklerinin çeşitleneceğine ilişkin ipuçları veriyor.

Solgun Orospu Kırmızısı, iyi bir öykücüyü haber veren bir kitap. (Özcan Karabulut)

sanatlog.com

“Sadece Senin Kollarındayım” - Özel Tasarım Çanta Sergisi

Mayıs 26, 2024 by admin  
Filed under Duyurular, Sanat, Sanatsal Etkinlikler

“O günü içine koydum…
Sadece o sakladı benim için taşımak zorunda olduklarımı, o günü ve yanımda olduğu tüm günleri…
Kolumdaydı,
Omuzlarıma dokundu sonra…
Ellerimde hissettim bana dairliğini..
Ve evet o sadece benimdi…
O tasarımcı bu çantayı yaparken sanki bana gizlice
“Sadece Senin Kollarındayım” dedi…”

İnsanların değer verdikleri şeyleri yanlarında taşıma isteğinin öne çıkmasından bu yana hayatımızda var olan ve günümüzde moda dünyasının ayrılmaz bir parçası haline gelen “çanta”lar; tasarımcıların elinde birer sanat eserine dönüşüyor. Hepsi kendi alanında profesyonelliklerini kanıtlamış Türk çanta tasarımcılarının kişiye özel, tek model olarak ürettikleri çantalar, “Sadece Senin Kollarındayım” ismini taşıyan sergi kapsamında bir araya geliyor.

9-27 Haziran tarihleri arasında V Sanat’ta yer alacak ve çanta tasarlamanın da bir sanat olduğunu vurgulama amacı taşıyan sergide, sanatın tuvalden çantaya akışı gösterilecek. Ünlü çanta tasarımcılarının sergiye özel sadece bir tane olarak tasarladıkları ve bir daha üretilmeyecek eserleri ile katılacakları ve aynı zamanda satışa da sunulacak çantalar sergi süresince özel kollarını arayacaklar.

Eren Pehlivan, Ahmet Baydar, Umut Eker, Güneş Dericioğlu, , Merve Temur, Clare Frost, Zeynep Uygan, Mine Atalar’ın kendi tarzlarını yansıttıkları özel tasarımlarının yer aldığı sergiye onur konuğu olarak Türkiye’den çıkan ve Emré NY adı altında dünya çapında bir marka haline gelen Emre Ertürk de özel tasarımları ile katılacak. Farklı dokular, yüzeyler, kumaşlar ve tekniklerle üretilen çantalardan oluşan ve küratörlüğünü Neyran Günüçer’in yaptığı sergi Haziran ayının sonuna kadar V Sanat’ta izlenebilir.

Sergi Açılış Kokteyli:
09 Haziran, saat: 19:00

V SANAT
Büyük Çiftlik Sk.16/A Nişantaşı İstanbul
0.212. 231 58 80
info@vsanat.com

sanatlog.com

Heykeltraş Oylum Öktem İşözen, “Çingeneler” Sergisiyle Galeri Işık Teşvikiye’de…

İlk kişisel sergisi “Palyaçolar” ile hafızalarda yer edinen Oylum Öktem İşözen’in, kendine has üslubuyla oluşturduğu yeni sergisi “Çingeneler”, 17 Mayıs 2024 Salı akşamı düzenlenen davet ile Galeri Işık Teşvikiye’de açıldı. Açılışta davetlilere çiçek dağıtan çingenelerin renk kattığı kokteylde Oylum Öktem İşözen’i yakın sanat çevresinin yanı sıra Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Durgunoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Gün Han Başik, Özge Sezerman ve vakıf yöneticileri ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Betül Mardin, Bennu Gerede ve eşi Cem Büyükhanlı, Leyla Alaton, İnci Aksoy ve emekli Orgeneral Çevik Bir yalnız bırakmadı.

Hayatın renkli dokusundan beslenen sanatçının, “Kocaman gövdeli kadınları, incecik erkekleri ve güzel çocuklarıyla, yok olsalar şehrin büyük bir boşluk yaratacak dokusuydular” dediği “Çingeneler”, 4 Haziran 2024 Cumartesi gününe kadar Galeri Işık Teşvikiye’den coşkulu ve enerji dolu anların seslerini fısıldayacak.

Zekâları, duyarlılıkları, ifade belirginlikleri, hareket ve ateşli ritmleriyle heyecan yaratan ‘çingeneler’ heykellerini üç yılda hazırlayan Oylum Öktem İşözen; “Bence yaşamın özetidir çingeneler. En yalın, tezatlı ve coşkulu rengidir.” diyor. ‘Hiçliği varlığa’ dönüştüren bir ışık ustası Tankut Öktem’in kızı olarak Oylum Öktem; gen taşıyıcı, yaratıcı ve yetenekli elleriyle; insanın macerasını taşa, kile, bronza yükleyerek sanatseverleri boyutlar arası bir yolculuğa çıkarıyor.

sanatlog.com

Çağdaş Sanatta Sansür

Mayıs 26, 2024 by admin  
Filed under Duyurular, Sanat

Sabancı Üniversitesi tarafından Uluslararası Hrant Dink Vakfı ve Anadolu Kültür desteğiyle 26-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan “İfade Özgürlüğü” temalı Hrant Dink Anısına Atölye Çalışmaları kapsamında, paralel etkinlik olarak Çağdaş Sanatta Sansür başlıklı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleşecek. Toplantı Banu Karaca (Sabancı Üniversitesi) moderatörlüğünde, Pelin Başaran (PARC) ve Asena Günal (DEPO) tarafından organize edilmektedir.

Bu toplantının temel amacı; sansürü uygulayan farklı aktörlerin kimler oldukları ve ne tür ifadelerin kısıtlandığı gibi unsurlara bakarak sansürün Türkiye’deki farklı modalitelerini ele almaktır. Burada sansürü; kurumsal sessizleştirme, tehdit etme ve hedef gösterme gibi çeşitli sansür stratejilerinin -gerek bizzat devlet kurumları gerekse devletin çıkarlarını gözeten bireyler tarafından- hâlihazırdaki farklı kullanılma yöntemlerinin hepsini ifade etmek için bir şemsiye kavram olarak kullanıyoruz. Böylece; sık ifade edilmeyen bu konuyu enine boyuna tartışmak için bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Toplantı, takip edecek tartışmalara yol gösterici olması açısından, davet edilen üç sanatçının kendi sansür deneyimlerini aktaracakları ve medyanın ve hukukun bu konudaki yaklaşımını anlatan sunumlarla başlayacak. Sunumları katılımcıların yorum ve katkıları izleyecek.

Yuvarlak masaya dinleyici olarak katılmanız, yapılacak sunuşlara ve tartışmalara sorularınız ve yorumlarınızla katkıda bulunmanız bizi çok mutlu edecektir. Toplantı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda görebilirsiniz.

Tarih: 28 Mayıs 2024
Saat: 17:15-19:30
Yer: Cezayir Restaurant Toplantı Salonu
İngilizce-Türkçe simultane çeviri yapılacaktır.

http://myweb.sabanciuniv.edu/hrantdink-workshop/

Katılımcılar:

Hale Tenger, Sanatçı
Neriman Polat, Sanatçı
Okan Urun, Sanatçı, Biriken
Murat Altındere, Avukat
Levent Cantek, Yazar/Editör, İletişim Yayınları
Yasemin İnceoğlu, Akademisyen, Galatasaray Üniversitesi
Sevil Demirci, Yapımcı, Yeni Sinemacılar
Erden Kosova, Sanat eleştirmeni

sanatlog.com

Sonraki Sayfa »